Seperti yang dijanjikan, malam ni aku terpaksa menjadi masterchef. Ikan gerut yg di beli pg td dah siap dibasuh oleh bibik. sementara ikn defrost aku pun menyiapkan sambal utk diperap dengan ikan. Resepinya adalan seperti di bawah :
1. 2 biji cili besar
2. 2 biji bwg merah kecil
3. 1 biji bwg putih
4. 1 inci halia
5. Sedikit belacan
6. 2 biji limau kasturi, ambil airnya
7. 1 sudu kecil serbuk kunyit...kalau ada kunyit hidup lg bagus
8. Garam dan gula secukup rasa.
9. Isi petai dalam 15 biji isinya- 5 biji dblend, 10 biji dibelah dua.
Semu brg diatas diblender bersama 5 biji isi petai. Bahan yg telah dikisar disalutkan kepada ikn. Ikn hendaklah dikelar menyerong supaya sambalnya mesra dgn ikn. Perap ikn selama sejam.
Lepas sejam diperap, ikn boleh dibakar. Boleh bakar guna oven ke, bakar guna arg ke..boleh je. Sebelumitu, isi petai yg dibelah dua, diselitkan ditempat yg dikelar. Aku bakar guna pemangang ajaib. Bakar sebelah lbh kurang 10-15 minit.
Jgn bakar sampai ikn overcook, nanti dia kering dan kurang sedap. Ikn mesti masih berjus dan lembut. Kena pantau ikn tu. Ikn siap di bakar. sambal asam bini yg buat. Aku tak tahu apa resepinya. Boleh je google mana2 sambal yg sesuai utk ikn bakar. Ikn gerut bakar habis licin. Anak2 pun mkn dengan penuh selera. Mesti cuba, confirm x menyesal. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment